Van varkensschuur naar agrarisch kinderdagverblijf.

Door: Johanna Stam
Kinderdagverblijf De Vossebelt

In ons kantoor hangen drie foto’s; van onze 3 kinderen, 23, 21 en 17 jaar oud. We kregen ze bij de opening van ons agrarisch kinderdagverblijf; Kdv De Vossebelt. Ze zijn groot gebracht tussen de koeien en varkens. Altijd speelden ze, samen met veel vriendjes en vriendinnetjes, in het pas gemaaide gras, in de sloot tussen de weilanden, in de stal bij de koeien. Modder, zand, water, hooi….. dat waren vooral de materialen waar ze mee speelden. Vies worden? Geen probleem. Buiten werden de vieze kleren achtergelaten en na een warme douche zaten ze met rode wangen na te genieten.
Ons bedrijf werd te arbeidsintensief met een kleine varkens- en een kleine koeien afdeling. Daarnaast liep ik, na 18 jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt vast. Het was tijd voor een nieuwe start. Maar waarmee?

Gerrit belandde na een zoektocht op de website van de Verenigde Agrarische Kinderopvang. Voorzichtig polste hij mij: “Zou dit iets voor ons zijn?” Bij mij viel het kwartje gelijk op de goede plek. Het plezier dat onze kinderen beleefden aan het buitenleven konden we nu gaan delen met andere kinderen en hun ouders! Ruimte, rust, respect. Daar zou het om moeten draaien.

Inmiddels zijn we drie jaar verder. De koeien zijn gebleven; het is vooral de afdeling van “boer Gerrit.” De schuur waar eerder de varkens scharrelden is verbouwd tot een dagverblijf met drie groepen. Kinderen scharrelen buiten in de grote buitenspeelruimte, midden in de groene weilanden. Modder, zand, water, hooi…………dat is waar ze vooral mee spelen. De zandbak wordt een zee als er een grote regenbui valt. Geen probleem: laarsjes aan, regenoveralletjes aan en: spelen maar! Kleine stokjes worden bootjes. Er moet een zeil op…… De zon begint te schijnen. Het water zakt weer weg. Hè, waar blijft dat water nou? Onderzoekend liggen de kinderen op de knieën en zien het water steeds minder worden. Wat over blijft? Modder! Ook leuk! Er worden figuren geboetseerd.

Inmiddels komen de eerste ouders hun kinderen ophalen. Vertederd kijken ze naar hun smeerpoetsjes. De ouders die even tijd hebben schuiven aan voor een kopje koffie of thee. Genietend van de kinderen, de rust en het uitzicht.

Het runnen van een agrarisch kinderdagverblijf is hard werken, dat zeker. Maar het is kinderopvang met een hele dikke plus. En het grootste compliment? De kinderen willen ’s avonds maar met moeite mee naar huis.

 

Agrarische Kinderopvang op de Boerderij.

Door: Rianne Lensink
Agrarische Kinderopvang KiekdeKoe

Is dat alleen voor kinderen die van de boerderij komen? Dat was een veel gestelde vraag die we kregen toen we in 2011 onze Kinderopvang KiekdeKoe gingen bouwen en 1 november 2011 opende.

Gelukkig begrijpen de mensen inmiddels dat dit niet het geval is en maken veel kinderen vanuit de omliggende dorpen gebruik van KiekdeKoe. Onvoorstelbaar hoeveel mensen de weg naar ons hebben gevonden. Zo geweldig mooi om te zien, dat ouders bewust kiezen voor onze opvang, door het vele buiten zijn, het spelenderwijs leren van dingen die op en rond de (melkvee)boerderij gebeuren.

2012 Was het jaar dat de regering aan de kinderopvangtoeslag ging sleutelen en in de loop van de tijd werd de crisis voor veel Nederlanders zichtbaar. Ook wij hebben ouders gehad die hun baan verloren. Maar ook wij hebben weer ouders aan het werk zien gaan en hun kinderen weer zien onderbrengen bij KiekdeKoe. Door de korte lijnen, probeer je iedereen te helpen. Heel dankbaar, mogen wij zeggen dat wij op dit moment weinig merken van de terugloop. Een besef om dagelijks goed tot ons door te laten dringen! We zien kinderen en ouders genieten. En dan doen wij als ondernemers en pedagogisch medewerksters dat ook! Iedere dag maken we foto’s van wat we doen. Zo krijgen de kinderen na vier jaar een geweldig overzicht van hun eerste vier jaar ‘bij KiekdeKoe op de Boerderij’! 

Je merkt aan de kinderen dat ze het heerlijk vinden om naar buiten te gaan. Weer of geen weer….Altijd buiten-speel-weer! Met een overalletje aan kun je heerlijk kliederen en met het regenoveralletje blijf je fijn droog. En heb je geen zin om nat te worden? Dan speel je lekker overdekt, maar toch buiten. Met de bolderkarren richting bos…..rennen door de binnenweg, beestjes zoeken in het bos, met een stok in een plas roeren….. geweldig!

Dagelijks helpen de kinderen de dieren verzorgen en als er een kalfje geboren wordt, zijn we, zover mogelijk, van de partij! Het leuke is dat papa of mama aan het eind van de dag gelijk weer op de hoogte wordt gebracht, door de wat grotere kinderen, en de stal dan nog even bezocht moet worden.

Eén week in het jaar hebben we de week van het melken. Alle kinderen en ouders mogen in de melkput kijken als boer Johnny de koeien melkt. De leukste vragen worden gesteld door jong en oud. Dagelijks komen ’s morgens een heel aantal kinderen even hallo zeggen bij de melkput. Ze gaan weer een lekker dagje spelen!

Onze jongste kinderen vinden het heerlijk om in het buitenbedje te slapen. Met toestemming van ouders, slapen ze heel goed buiten. Lekker gezonde lucht ademen;-) Naar mate ze ouder worden zie je de kleintjes steeds meer buiten. Lekker in de wagen mee de boerderij op voor een wandeling, buiten vanuit de box of vanaf een kleed heerlijk rondkijken en plukken aan het gras, dat zo fijn tussen je vingertjes door glipt! En als je dan kan kruipen? Dan kom je overal rond en kun je al spelend de wereld ontdekken.

Door ons te hebben aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), blijven we up to date qua papieren en regels en kun je in de regio-overleggen brainstormen met andere ondernemers. Dit is erg belangrijk, omdat je vaak tegen de zelfde dingen aanloopt, dit in de groep kunt gooien en merkt dat veel mensen tegen dezelfde obstakels en regels aanlopen. Een geruststelling is het dat jij niet alleen druk bent. Iedere startende, maar ook al langer draaiende zelfstandig ondernemer moet blijven gaan voor kwaliteit en af en toe even een rustmoment inlassen voor andere dingen!

Het geeft veel voldoening om te zien dat de kinderen hier genieten en ouders hun tevredenheid uiten. Daar doen we het voor! Maar is het even een keer niet naar verwachting? Dan werken we daar ook graag aan! Nieuwsgierig naar Agrarische Kinderopvang? U weet onze adressen via de site te vinden!