De speciaal voor de VAK ontwikkelde formule is bedoeld voor alle agrariërs die een professionele en onderscheidende kinderopvang willen realiseren. De formule richt zich op de ontwikkeling en exploitatie van kinderopvang op de boerderij en biedt een breed pakket van diensten. Daarnaast is er natuurlijk het veilige gevoel onder gelijken te zijn, ondernemers met een soortelijke achtergrond en met dezelfde visie, die elkaar steunen en kennis met elkaar kunnen delen.

Vaak begint het met een idee en google
Als het idee om een kinderopvang te starten op het agrarisch bedrijf meer vorm begint te krijgen, ga je kijken op internet. Zo ben je waarschijnlijk hier ook terecht gekomen. Graag komen wij met je in contact. Vul vrijblijvend het contactformulier in, geef een korte omschrijving van je situatie (soort bedrijf, ligging, ideeën) en wij sturen onze brochure naar je toe.

Spreekt onze brochure en de hierin genoemde dienstverlening je aan? Bel dan even. Tijdens dit gesprek horen wij graag hoe ver je bent met je plannen of je al contact hebt gehad met de gemeente en of je weet wat er in het bestemmingsplan staat. Ook kijken we even met je mee naar de ligging van de boerderij en of je te maken hebt met regiobescherming. Vaak heb je dan alweer veel om over na te denken.

Kennismaking
Als je besluit om je plannen verder vorm te geven, dan komen wij graag bij je op bezoek. Wij willen je graag leren kennen. Wij kijken met je mee op locatie, spreken de mogelijkheden met je door en bespreken globaal het rekenmodel, vertellen over de VAK en onze visie. Na dit gesprek laten wij het aan jou over om stappen te zetten. Besluit je om aan te willen sluiten bij de VAK, dan nodigen wij je graag uit op een aantal van onze kinderdagverblijven. Je ziet dan in de praktijk hoe het werkt, neemt alvast een paar aandachtspunten mee en wordt waarschijnlijk nog enthousiaster over kinderopvang op de boerderij.

Aansluiten bij de VAK
Als je besluit om lid te worden van de VAK, dan kan je gebruik maken van ons volledige dienstenpakket, want bij het ontwikkelen van kinderopvang op de boerderij gaat het om meer dan alleen de locatie. Onze formule is gebaseerd op onze unieke groene agrarische pedagogische visie. Dit betekent dat de meerwaarde van de boerderij en het contact met de natuur maar ook onze kernwaarden overal in terug te vinden zijn; niet alleen in ons pedagogisch beleidsplan, maar ook in de inrichting en het gebruik van de ruimte in en om het toekomstige kinderdagverblijf; zelfs in de manier hoe wij met ons personeel omgaan.

Ter voorbereiding op het werken met onze formule ga je een basistraining volgen. In de basistraining wordt aandacht besteed aan een aantal belangrijke facetten waar je als ondernemer en eigenaar van een kinderdagverblijf mee te maken krijgt. Denk hierbij aan: ondernemerschap, de pedagogische visie, werken met personeel, wet- en regelgeving en werken met een kwaliteitssysteem. Een van de belangrijkste boodschappen die wij je mee willen geven is ‘durf te vragen’, loop je ergens tegenaan, kom je er niet uit, trek aan de bel! Alle VAK-ondernemers hebben hetzelfde proces doorgemaakt als waar jij mee bezig bent, namelijk het starten van een kinderdagverblijf op de boerderij. Maak gebruik van die kennis!

Je gaat starten en dan..
Je kinderopvang is in bedrijf. Tijdens de start kan je rekenen op:
• Trajectbegeleiding, deze begeleiding is gericht op praktijk gerichte individuele vragen van de ondernemer op het gebied van management en/of inhoud.
• Helpdesk en ondersteuning door de kwaliteitsmedewerker
• Bijeenkomsten voor uitwisseling met collega’s
• Pedagogische Helpdesk
• Jaar- en ledenvergaderingen
• Intranet; nieuws, agenda, beleid, aanbod van trainingen, altijd actuele Wet en Regelgeving, sectorinformatie, lidmaatschap Brancheorganisatie etc.
• Onderhoud en ontwikkeling van onze formule inclusief alle handboeken, protocollen en formulieren
• Gezamenlijke acties op het gebied van PR